Mäns våld mot kvinnor är ingen privat angelägenhet. Det är en förlust för hela samhället och angår oss alla. Därför är det IF Metalls tema inför den internationella kvinnodagen den 8 mars. Hur kan vi i facket ge stöd och hjälp?
2020 mördades 13 kvinnor av män de haft en relation med och 39 200 misshandelsbrott och 8 690 våldtäkter mot kvinnor eller flickor anmäldes. Det är mer än en våldtäkt i timmen, dygnet runt, året om. Mörkertalet är dock stort. Mäns våld mot kvinnor är ingen privat angelägenhet. Det är en förlust för hela samhället som dessutom innebär stora samhällskostnader för socialtjänst, rättsväsende, sjukvård med flera.
Hur ska man då ta upp frågan på en arbetsplats – som arbetskamrat och fackligt förtroendevald? Hur kan man på bästa sätt ge stöd? IF Metalls tema på internationella kvinnodagen den 8 mars fokuserar i år på att höja kunskapen om våldet och motverka en tystnadskultur kring mäns våld mot kvinnor. Ge konkreta verktyg till förtroendevalda i hur man kan vara till stöd och hjälp. Ett stöd som riktas mot den som är våldsutsatt, men också våldsutövare.
Läs mer om temat för 8 mars
källa: https://www.ifmetall.se/tidningen-info/blickfanget/2022/januari/tillsammans-bryr-vi-oss–stoppa-mans-vald-mot-kvinnor/